
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
5 ziaren
1 łyżka
100
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tuszki kalmarów gotuj 30 minut w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu kalmary pokrój w paski.
Krok 2
Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w paski, następnie rozpuść masło w garnku i przesmaż warzywa.
Krok 3
Dodaj pokrojone kalmary, koncentrat i oprósz mąką. Całość dokładnie wymieszaj i zalej winem. Odparuj, następnie wlej śmietanę i szklankę wody.
Krok 4
Całość zagotuj, dodaj śmietanę i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Dopraw pieprzem cayenne i duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodaj pokrojony koperek. Bigosik podawaj z czosnkową bagietką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej