
Składniki
5 szklanek
2 opakowania
400 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2
Gotowy budyń przelej do salaterki, posyp malinami. Podawaj z podpłomykiem.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, ryboflawiny, kobalaminy (witaminy B12), witaminy C, witaminy A, potasu, folianów, miedzi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Budyń waniliowy z malinami
Smakowity budyń waniliowy z malinami z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom podwieczorków na słodko. Z podpłomykiem będzie się prezentować wyjątkowo apetycznie.
Dla kogo? To szybka i prosta przekąska, w której bez wątpienia zasmakują i dzieci, i dorośli. Nie od dziś wiemy, że budyń i owoce to duet idealny! Śmiało dodawaj do posiłku zarówno te świeże, jak i mrożone. Taki podwieczorek na pewno zjesz ze smakiem.
Na zdrowie! Waniliowy budyń z malinami zawiera dużo folianów (48,6 µg, czyli 24,3% RWS), czyli różnych aktywnych związków m.in. kwasu foliowego, który bierze udział w procesie produkcji krwi – uczestniczy w tworzeniem oraz dojrzewaniu czerwonych krwinek. Poza tym odpowiada także za zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.
Czy wiesz, że? Budynie można podzielić na te słodkie oraz słone. Do słodkich dodawane są zazwyczaj: orzechy, ser, karmel, bakalie, owoce i słodzone sosy. Natomiast do słonych budyniów wykorzystuje się: warzywa, grzyby (najczęściej suszone) oraz mielone mięso drobiowe lub cielęce.