
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
290 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
80 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej w rondelku wodę (200 ml), wsyp do niej pokruszoną kostkę rosołową Knorr, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek i estragon. Dodaj 40 g masła (połowę) i gotuj przez dwie minuty. Zdejmij z ognia, wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę bułką. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Suszone morele zalej 6 łyżkami gorącej wody (ok 90 ml) i wódką. Wyjmij gniada nasienne z papryki, potnij ją w szerokie paski. Cebulę pokrój w piórka. Następnie Wyciśnij sok z jednej pomarańczy.
Krok 3
Do miski przełóż mięso, wymieszaj je z przygotowanym bulionem i jajkiem. Masa powinna być gładka (możesz użyć blendera). Przypraw pieprzem.
Krok 4
Z gotowej masy formuj okrągłe buletki - powinny być trochę większe od włoskiego orzecha, obtocz je w mące.
Krok 5
Rozgrzej na dużej patelni olej i masło. Smaż kotleciki na niedużym ogniu do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Usmażone przełóż na półmisek.
Krok 6
Na tą samą patelnię wsyp paprykę, cebulę, paprykę i morele (większe możesz pokroić). Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj wodę, w której moczyły się morele i wyciśnięty sok z pomarańczy. Przypraw miodem, chilli, goździkami, solą i pieprzem. Całość zagotuj.
Krok 7
Do gotowego sosu włóż buletki, podgrzej i podaj z pomarańczą pokrojoną w plasterki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej