
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
300 gramów
1 szczypta
600 gramów
0.5 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
5 sztuk
250 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno cebulę, rozdrobnij czosnek, podsmaż je na łyżce oliwy, dodaj mięso mielone.
Krok 2
Pieczarki pokrój w plastry, a papryki w kostkę i dodaj do mięsa.
Krok 3
Rozpuść kostkę rosołową w połowie szklanki gorącej wody, uzyskanym wywarem podlej mięso na patelni, duś całość 15 minut.
Krok 4
Pod koniec duszenia dopraw całość sola i pieprzem, dodaj przecier pomidorowy. Powstałym farszem napełnij rurki cannelonni.
Krok 5
Wyciśnij sok z połowy cytryny. Przygotuj sos - na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę (cały czas mieszając), wlej szklankę mleka (nie dopuść do zważenia mleka), dodaj sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i carry.
Krok 6
Powstały sos wlej do żaroodpornego naczynia, ułóż na nim rurki makarony, całość polej sokiem pomidorowym tak, aby makaron pozostał przykryty, posyp żółtym serem
Krok 7
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej