
Składniki
60 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
600 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj Barszcz biały Knorr w 600 mililitrach wody przez około 5 minut, po czym odstaw do wystudzenia.

Krok 2
Ugotuj jajka na twardo i wystudź. Usuń z kawałka łososia ości i pokrój go w paski.

Krok 3
Następnie posiekaj jajko. Sałatę pokrój w paski, a kiełki rozdrobnij.

Krok 4
Dodaj je do wystudzonego barszczu wraz z przyprawami, posiekanymi ziołami, kiełkami, śmietaną, sokiem z cytryny oraz łososiem. Trochę łososia pozostaw do przybrania.

Krok 5
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki (ewentualnie ponownie dopraw chłodnik po wystudzeniu).

Krok 6
Włóż do wazy trochę pokrojonej sałaty i zalej ją przygotowanym chłodnikiem. Przybierz na górze cząstkami jajka i łososia oraz gałązkami ziół.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz Biały z Majerankiem Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik z łososiem
Chłodnik z łososiem to ciekawa propozycja na upalne dni dla miłośników dań rybnych. Najpierw ugotuj barszcz biały, dokładnie go wymieszaj i poczekaj, aż wystygnie. Z wędzonego albo pieczonego łososia usuń ości, a następnie pokrój go w paski lub w plastry. Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i posiekaj, a zieloną sałatę dowolnego gatunku pokrój w paski. Jeśli chcesz, aby chłodnik posiadał chrupkie elementy, wybierz sałatę rzymską albo lodową. Kiełki brokuła delikatnie rozdrobnij. Wszystko to wsyp do wystudzonego barszczu, ale część kawałków łososia pozostaw do dekoracji. Do barszczu dodaj również sok z cytryny, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, czarny pieprz, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Jeśli chcesz, użyj też innych ulubionych warzyw i ziół – sprawdzi się np. świeży koperek, ogórek, rzodkiewka i czosnek. Natomiast zamiast śmietany możesz dodać maślankę, jogurt naturalny lub serek śmietankowy. Wszystko delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie rozgnieść łososia, sałaty i jajek. Chłodnik włóż do lodówki i podawaj dobrze schłodzony.