Chrupiące kąski kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące kąski kalafiora

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 mililitrów

250 gramów

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

50 gramów

0.5 łyżeczki

300 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior umyj, osusz i pokrój na mniejsze, równe cząstki. W misce wymieszaj mleko, mąkę i przyprawy do połączenia składników – konsystencja jak gęsta śmietana. W osobnej misce zmiel, zblenduj lub drobno pokrusz płatki kukurydziane i wymieszaj z bułką tartą.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 ºC (grzanie góra – dół). Kawałki kalafiora zanurzaj w cieście delikatnie, strzepnij nadmiar i obtocz w panierce (czyli zmielone płatki + bułka tarta). Postępuj tak z każdym kawałkiem.

Krok 3

Gotowe kawałki kalafiora połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, po ok 10 – 12 minutach odwróć na drugą stronę i kontynuuj pieczenie.

Krok 4

W zależności od wielkości kawałków, pieczemy je od 20 do ok 30 minut. Gdy się upieką, podawaj od razu z ulubionym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej