Ziemniaki z ciecierzycą - po chłopsku: przepis | Przepisy.pl pixel

Ciecierzyca z ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
234 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 litra

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki i cebulę pokrój w niewielką kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Wrzuć nasiona kuminu na rozgrzany olej i smaż je, aż nabiorą rumianego koloru.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj cebulę, czosnek i chili i smaż, aż cebula zmieni kolor na lekko brązowy.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj kurkumę, curry, 100 mililitrów wody i duś mieszając, aż powstanie pasta z cebulą.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Do tego wrzuć surowe ziemniaki i zamieszaj. Wlej resztę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość gotuj kolejne 10 minut. Odsącz i wypłucz ciecierzycę.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 5

Krok 6

Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć dodaj ciecierzycę. Jeśli jest za mało wody to dolej. Kiedy ziemniaki będą miękkie rozgnieć kilka z nich, aby sos stał się gęstszy. Serwuj z indyjskim chlebem udekorowane zmielonym kuminem.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciecierzyca z ziemniakamiCiecierzyca z ziemniakami

Ciecierzyca z ziemniakami to świetna alternatywa dla mięsnych obiadów. Jej delikatny, nieco słodkawy i orzechowy smak doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Zastanawiasz się, jak przygotować tę potrawę? Na początek pokrój obrane ziemniaki i cebulę w niewielką kostkę. Ziarna kuminu podsmażaj na rozgrzanej oliwie do momentu, aż nabiorą rumianego koloru. Dodaj wcześniej pokrojone warzywa, uzupełniając mieszankę o przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Przypraw potrawę niewielką ilością kurkumy i curry, które nadadzą jej intensywnego smaku i koloru. Wlej wodę i duś do momentu, aż pasta z cebuli uzyska gęstą konsystencję. Pod koniec dodaj jeszcze surowe ziemniaki, dolej trochę wody i połącz z esencją do duszonych warzyw. Następnie odsącz i wypłucz cieciorkę, a kiedy ziemniaki zmiękną – wyłóż je na patelnię. Całość duś jeszcze przez kilka minut – i gotowe. Z czym podawać to danie? Serwuj je z indyjskim chlebem lub z usmażonymi krewetkami. Dzięki temu przepisowi przygotujesz perfekcyjną ciecierzycę z ziemniakami. Smacznego!