Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ostrą papryczką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia faszerowana

Autor: Karolina Karolina

ratingratingratingratingrating

5

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

2 sztuki

20 gramów

1 litr

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

cukinie myjem,obieramy,kroimy wzdłuż,wydrążamy łyżeczką miąższ,solimy

Krok 2

ryż gotujemy ok 25 minut w osolonej wodzie z dodatkiem vegety i koncentaratu pomidorowego

Krok 3

mięso mielone i cebule smażymy na oleju,

Krok 4

ryż z mięsem i cebulką mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem,vegetą,papryką ostrą,dodajemy do tego pokrojoną w drobne kawałeczki paprykę czerwoną

Krok 5

na blachę wykładamy cukinie,nakładamy do nich farszu,sypiemy z wierzchu startym serem żółtym

Krok 6

sok pomidorowy wlewamy do ganka,gotujemy 10 min,przyprawiamy solą,pieprzem,papryką ostrą,vegetą(sos)

Krok 7

cukinie podlewamy sosem,tak aby ją zakrył,zapiekamy ok.1 godz 200 stopni C (część sosu możemy zostawić do polewania cukini z wierzchu) (można też cukinie przykryć folią aluminiową)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowanaCukinia faszerowana

Jeśli szukasz inspiracji na danie z cukinią w roli głównej, dobrą propozycją będzie faszerowana wersja tego warzywa. Można je nadziewać rozmaitymi kombinacjami składników – stanowić może zatem zarówno danie mięsne, jak i wegetariańskie. Zanim jednak przejdziesz do przygotowywania farszu, starannie przygotuj cukinię. Umyj ją pod bieżącą wodą, przekrój na pół i wydrąż jej miąższ. Dzięki takim zabiegom będzie idealna do zapiekania. Farsz, proponowany w tym przepisie, możesz dowolnie modyfikować. Spróbuj np. zamienić mięso mielone czerwoną soczewicą. Ostrą paprykę zastąpisz czosnkiem granulowanym. Gotowe faszerowane cukinie możesz skropić oliwą z oliwek albo polać dipem koperkowym lub czosnkowym. Ostatni z wymienionych dodatków łatwo przygotujesz, mieszając ze sobą przyprawy, czosnek i majonez lub jogurt naturalny. Do gotowej potrawy pasować będzie ryż lub pieczone w piekarniku ziemniaki. Możesz je przystroić natką pietruszki lub inną zieleniną. Sprawdź nasz prosty przepis na tę efektowną potrawę.