
Składniki
2 kilogramy
2 litry
2 łyżki
1 sztuka
250 mililitrów
8 ziaren
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki dobrze umyć w zimnej wodzie. Niech w niej poleżą pół godziny. Słoiki dobrze umyć i wyparzyć.
Krok 2
Na dno każdego słoika (1 litrowego) dodajemy: Kilka gałązek kopru do ogórków, 2 obrane i przekrojone ząbki czosnku, 2-3 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy, obrany mały pokrojony korzeń chrzanu.
Krok 3
Do 2 litrów wody dodajemy 2 łyżki soli, 4 łyżki cukru, półtorej szklanki octu. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli cukru i dokładnego wymieszania składników.
Krok 4
Gotową zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy dobrze słoiki i pasteryzujemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej