Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżki

3 łyżki

0.5 szklanki

null

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

0.5 szklanki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę umyj, pokrój w kawałki, posól i skrop sokiem z cytryny. Natrzyj Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i pozostaw na noc w lodówce.

Krok 2

Mąki wymieszaj i obtocz w nich rybę. Usmaż z obu stron na złoto.

Krok 3

Masło* rozpuść w rondelku. Wsyp mąkę i wymieszaj. Rozprowadź wywarem. Dodaj śmietanę.

Krok 4

Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do rondla. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 5

Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i solą. Sosem polej upieczone ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sos cebulowy z keczupem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej