
Składniki
600 gramów
2 łyżki
100 gramów
2 sztuki
50 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrany czosnek posiekaj. Dodaj do miski z ketchupem i przyprawą do mięs. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Karkówkę ułóż na foli aluminiowej, obłóż dokładnie pokrojoną w plastry cebulą, całość zawiń dokładnie i odstaw w do lodówki na jeden dzień. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2 godziny.

Krok 2
W między czasie przygotuj sos tatziki: obierz dwa ogórki, przekrój wzdłuż na cztery części. Z każdej części usuń pestki. Resztę ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Krok 3
W misce połącz majonez, jogurt, posiekaną miętę i sos sałatkowy. Dodaj startego ogórka. Całość dokładnie wymieszaj. Pokrojoną na plastry karkówkę podawaj z sosem cebulowym z pieczeni i sosem tatziki.


Dobra rada:
Do przygotowania sosu tatziki zamiast ogórka możesz użyć rzodkiewki i pokrojonych w kostkę pomidorów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z cebulą i tzatziki
Smaczne połączenie kuchni polskiej i greckiej w jednym daniu? Polecamy znakomitą karkówkę z cebulą i sosem tzatziki. Kruche i soczyste mięso ze słodką cebulą oraz pikantnym sosem to pyszna kombinacja, która sprawdzi się na wiele okazji. Zacznij przygotowania już dzień wcześniej, by mięso zamarynowało się w przyprawach i pikantnym ketchupie. Obłóż je plastrami cebuli, zawiń w folię i odłóż na cały dzień do lodówki. Kiedy już zamarynuje się i zaczniesz je piec, zajmij się przygotowaniem sosu na bazie majonezu oraz jogurtu. Ważnym składnikiem klasycznego sosu tzatziki są świeże ogórki – obierz je, usuń nasiona i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, by były dokładnie wyczuwalne w potrawie. Po upieczeniu karkówki odczekaj chwilę i pokrój ją na plastry, polewając cebulowym sosem pieczeniowym. Tzatziki podaj w osobnej miseczce. Karkówka z cebulą będzie odpowiednią potrawą zarówno na codzienny obiad, jak i uroczyste okazje. Serwuj ją po polsku (z ziemniakami) albo w stylu greckim, czyli z chlebkiem pita. Wypróbuj przepis na to mięso.