Duszone grzyby w śmietanie – koźlaki, maślaki | Przepisy.pl pixel

Duszone grzyby w śmietanie

Grzyby leśne: prawdziwki, maślaki, koźlaki, kurki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

831 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

2 sztuki

50 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, osusz, przekrój na pół lub jeśli są duże przekrój je na cztery części.

Duszone grzyby w śmietanie - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby. Wszystko razem smaż dłuższą chwilę po czym grzyby podlej szklanką wody, dodaj liść laurowy, śmietanę, tymianek, pieprz i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która spowoduje, że grzyby będą idealnie doprawione. Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 10 minut.

Duszone grzyby w śmietanie - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane grzyby wyśmienicie smakują posypane świeżo pokrojonym szczypiorem.

2

Opinie o przepisie

  • Zenobia Kwiatkowska

    Zenobia Kwiatkowska , 24.09.2016

    pyyychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenobia Kwiatkowska

    Zenobia Kwiatkowska , 24.09.2016

    pyyychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone grzyby w śmietanieDuszone grzyby w śmietanie

Chcesz wykorzystać okazy zebrane na grzybobraniu? Mamy dla Ciebie propozycję. Oto przepis na grzyby w śmietanie, które nie mają sobie równych. Leśne specjały w takim wydaniu z pewnością zostaną w Twoim menu na dłużej. Do przygotowania smacznych duszonych grzybów z tego przepisu wykorzystaj mix prawdziwków, maślaków, koźlaków i kurek. 

Dla kogo?

Świeże grzyby duszone w śmietanie to specjał dla wszystkich fanów leśnych przysmaków. W naszej recepturze znajdziesz pomocne wskazówki, z którymi przyrządzisz maślaki, prawdziwki, koźlaki i kurki w najlepszej odsłonie. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.

Na jaką okazję?

Tak przygotowane duszone grzyby w śmietanie znajdą różnorodne zastosowanie. Możesz podzielić je na mniejsze porcje, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i podawać jako hors-d’oeuvre, czyli przystawkę przed wykwintnym obiadem lub kolacją. Sprawdzą się także jako nadzienie do tarty lub sos do makaronu pełnoziarnistego.

Czy wiesz, że?

Umyte i pokrojone grzyby podsmaż, wraz z cebulą i posiekanym czosnkiem, na patelni. Po chwili przelej do całości szklankę wody i dopraw odpowiednimi przyprawami. Odpowiedni będzie liść laurowy, posiekany lub zmiażdżony tymianek oraz świeżo zmielony czarny pieprz.

Dla urozmaicenia: 

Aby grzyby w śmietanie miały warzywny smak, dodaj do nich kostkę bulionu na włoszczyźnie. Z kolei idealną konsystencję zapewni śmietana 18%. Grzyby duszone w śmietanie wypadną doskonale, gdy zaserwujesz je na chrupiących grzankach przygotowanych z kawałków bagietki francuskiej.