Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą
łatwe
38 osób zapisało

Składniki
125 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
2 sztuki
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Do masy dodaj sok z cytryny, starty ser, roztarty czosnek oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj dokładnie masę.
Krok 3
W misce roztrzep jaja. Do rozdrobnionych jajek dodaj Fix Knorr, wymieszaj i połącz następnie obie masy.
Krok 4
Formuj okrągłe placki. Następnie panieruj w polencie i smaż na patelni po kilka minut z każdej strony. Podawaj z cząstką cytryny i np. Majonezem Babuni Hellmann's.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą
Falafel to rodzaj kotlecika, przyrządzanego z przyprawionej ciecierzycy lub bobu. Potrawa ta jest znana w kuchni wegetariańskiej i podawana na różne sposoby. Wywodzi się z krajów arabskich i szczególnie znana jest w Egipcie. Bardzo często serwuje się ją jako alternatywę dla kebabu w restauracjach typu fast food. Tak jak z każdym daniem, tak i z przyrządzeniem falafela można eksperymentować. W celu uzyskania bardziej wyrazistego smaku możesz połączyć podstawę potrawy z kolendrą i startym, kozim serem. Kotleciki panieruj zaś w mące kukurydzianej (polencie). Obtoczone smaż na rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Podawaj jako przystawkę lub danie główne, np. w towarzystwie ziemniaków. Możesz także owinąć gotowe kotleciki z ulubionymi warzywami w spodzie do tortilli, tworząc w ten sposób smakowite danie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.