
Składniki
500 gramów
3 sztuki
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
16 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente. Zostaw trzy łyżki bulionu po ugotowanym makaronie.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć lekko rozgniecione ząbki czosnku i podsmaż na złoto.

Krok 3
Czosnek usuń i duś na tej samej patelni anchois, aż do rozpadnięcia.

Krok 4
Posiekaj miętę. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj miętę, natkę pietruszki, pozostały bulion. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Sos delikatnie podgrzej i mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Krok 5
Wymieszaj wszystko z makaronem. Pokrój oliwki.

Krok 6
Wyłóż wszystko na półmisek, dodaj pokrojone oliwki, kapary i podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farfalle z miętą i oliwkami
Farfalle z miętą i oliwkami to dość uniwersalna potrawa – można ją podawać na ciepło lub na zimno, sprawdzi się na codzienny obiad czy domowe przyjęcie. Jak przygotować to danie? Rozpocznij od makaronu – ugotuj go al dente, czyli na półtwardo, a następnie odcedź. Nie pozbywaj się całej wody z gotowania — kilka łyżek przyda się na później. Na rozgrzanej oliwie podsmażaj rozgniecione ząbki czosnku, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wyłóż je z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu usmaż filety anchois – powinny się rozpaść pod wpływem temperatury. Liście świeżej mięty i natkę pietruszki posiekaj, po czym dodaj do rybnych filecików. Na patelnię wlej również niewielką ilość wody pozostałej po ugotowaniu makaronu – całość dokładnie wymieszaj. Dodaj bulionetkę, pilnując, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Patelnię ściągnij z ognia i wrzuć na nią makaron – całość wymieszaj. Potrawę udekoruj połówkami czarnych oliwek i kaparami. Przekonaj się, jakie to proste. Wypróbuj nasz przepis na farfalle z miętą i oliwkami.