
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
1 szklanka
1 pęczek
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
5 łyżek
1 łyżka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę pietruszki, czosnek, cebulę pokrój w drobną kostkę. Ugotuj na twardo dwa jaja, a następnie posiekaj je.

Krok 2
Nieobrane ziemniaki włóż do zimnej wody (jeśli uważasz że jest to konieczne możesz ją delikatnie posolić). Ziemniaki gotuj do miękkości, a następnie obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Do zimnych już ziemniaków dodaj mąkę, dwa surowe jaja, połowę przyprawy Knorr oraz posiekaną natkę. Szybko zagniatając składniki, wyrób ciasto.

Krok 3
Cebulę zeszklij na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso z rosołu obierz, posiekaj drobno, połącz z ugotowanymi, posiekanymi jajami, cebulą, czosnkiem i pozostałą przyprawą Knorr. Dokładnie wymieszaj farsz. Wyporcjuj z niego kilka 3-4 cm kulek mięsa.

Krok 4
Nabierz do ręki porcję ciasta ziemniaczanego, spłaszcz ją w ręku, w środek włóż kulę mięsa, wcześniej również delikatnie spłaszczoną. Wokół farszu z ciasta ziemniaczanego uformuj kotleta. Farszynki panieruj w bułce tartej, usmaż na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety ułóż na chwilę na papierowych ręcznikach, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać rodzynki lub drobno pokrojoną wędzoną śliwkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farszynki z mięsem
Każdy czasem staje w kuchni przed wyzwaniem, jak zrobić coś z niczego. Farszynki z mięsem, czyli delikatne, ziemniaczane kotleciki z mięsnym nadzieniem, nie wymagają ani wyszukanych składników, ani dużych nakładów pracy. Tworzą całość, od której trudno się oderwać. Sprytne gotowanie czas zacząć!
Dla kogo?
Brakuje ci pomysłów na to, co zrobić z porcją rosołowego mięsa albo resztką pieczeni? Z mięsnymi farszynkami nic się nie zmarnuje! Oto pyszny sposób na opróżnienie lodówki z zalegających produktów.
Na jaką okazję?
To proste danie, które uda się przygotować nawet podczas zabieganego dnia.
Czy wiesz, że?
Mięsne farszynki są tradycyjną potrawą kuchni Warmii i Mazur, w której przez lata przenikały się wpływy polskie i niemieckie. Dla gospodyń były niedrogim patentem na syty obiad dla wszystkich domowników.
Dla urozmaicenia:
Doskonale smakują z sosami. Pieczarkowy, pieczeniowy, pomidorowy czy serowy? Decyzja należy do Ciebie!