
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
6 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde z nich przekrój ostrożnie wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Żółtka posiekaj.

Krok 2
Pieczarki posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dopraw do smaku.

Krok 3
Wystudzone pieczarki przełóż do miseczki i połącz z żółtkami, majonezem oraz posiekaną natką.

Krok 4
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie widelcem a następnie napełnij przygotowanym farszem wydrążone połówki jajek. Ułóż na półmisku i udekoruj listkami ziół. Podawaj schłodzone.


Dobra rada:
Zamiast natki pietruszki możesz użyć szczypiorku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami i żółtkiem to propozycja przekąski, którą warto podawać znacznie częściej niż tylko podczas obchodów Wielkanocy. Co prawda wtedy jajka na różne sposoby królują w jadłospisach, ale są w stanie urozmaicić menu również w dzień powszedni. Masz dość zwykłej jajecznicy, a może planujesz przyjęcie i zastanawiasz się, co zaserwować, by goście nie wrócili do domów głodni? Przepis na jaja faszerowane pieczarkami to zawsze dobry pomysł.
Dla kogo? Nie musisz eksperymentować z egzotycznymi i trudno dostępnymi produktami, by przyrządzać smakowite i apetycznie wyglądające posiłki. Dzięki jajkom faszerowanym z pieczarkami unikniesz zbędnych komplikacji podczas gotowania i zyskasz pewność, że każdy smakosz będzie zadowolony z poczęstunku.
Na jaką okazję? Jeśli chcesz zaserwować pyszne śniadanie, kolację lub przystawkę, ten przepis na jajka nadziewane pieczarkami jest dla Ciebie idealny. Jajka faszerowane pieczarkami to bardzo prosta potrawa, która nie wymaga długiego czasu przygotowywania. Zdążysz przyrządzić ją, gdy goście zapowiedzieli swoją wizytę w ostatniej chwili lub gdy okazało się, że organizacja imprezy zajęła więcej czasu, niż było to w planie. Jajka z pieczarkami to wyjątkowo pyszne koło ratunkowe.
Czy wiesz, że? Jajka faszerowane pieczarkami i żółtkiem przyrządzisz w zaledwie kilku krokach – najpierw ugotuj jajka na twardo. Tak przygotowane przekrój na pół i wydrąż z nich żółtka, a następnie je posiekaj. Teraz czas na pieczarki – pokrój je w drobną kostkę i smaż na patelni na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Na końcu przypraw je pieprzem ziołowym, majerankiem i tymiankiem. Kiedy grzyby będą już gotowe, połącz je z żółtkami i majonezem, by przygotować nadzienie do jajek z pieczarkami. Dokładnie wymieszaj razem z posiekaną natką pietruszki (sprawdzi się również szczypiorek). Tak przygotowanym farszem nadziewaj wydrążone połówki jajek i odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie jajka nadziewane pieczarkami będą gotowe!
Dla urozmaicenia: Przystawkę w postaci jajek nadziewanych pieczarkami serwuj schłodzoną, udekorowaną natką świeżej pietruszki lub kilkoma listkami sałaty karbowanej. Gdy już nabierzesz wprawy, wypróbuj także inne rodzaje farszu do jajek faszerowanych. Świetnie smakują jajka z awokado albo serem i szynką.