Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem
łatwe
768 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
200 gramów
120 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj. Następnie piecz w całości w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Później odstaw do ostudzenia.
Krok 2
Upieczone przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, tak aby powstała łódeczka ze skórki. Pozostały miąższ z ziemniaków pokrój drobno nożem.
Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z wodą i zagotuj. Powinien być dość gęsty.
Krok 4
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Najpierw wytop tłuszcz z boczku na patelni, następnie dodaj cebulę.
Krok 5
Gdy składniki zrobią się rumiane, dodaj je do sosu pieczarkowego wraz z pokrojonymi ziemniakami. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Krok 6
Takim farszem napełnij łódeczki z upieczonych ziemniaków. Na wierzchu posyp całość startym serem i zapiekaj w 180 °C przez 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem
Ziemniaki dają ogrom kulinarnych możliwości i naprawdę duże pole do popisu dla tych, którzy lubią zaskakiwać w kuchni. Przepis na faszerowane ziemniaki z boczkiem i cebulą to świetna propozycja do zaserwowania najbliższym – na pewno ich zachwyci!
Dla kogo?
Ziemniaki faszerowane boczkiem i zapiekane to przepis dla wszystkich lubiących zjeść dużo i dobrze! Dla wielbicieli ziemniaków i swojskiego jedzenia, które można zaserwować niezależnie od dnia tygodnia czy pory roku.
Na jaką okazję?
Party w ogrodzie? Wyzwanie przyjęte! Ziemniaki faszerowane boczkiem powinny obowiązkowo znaleźć się w menu.
Czy wiesz, że?
Ziemniaki uprawia się praktycznie na całym świecie! Są czwartym warzywem pod względem wielkości upraw – zaraz po ryżu, pszenicy i kukurydzy.
Dla urozmaicenia:
Zamiast boczku równie dobrze sprawdzi się także pierś z kurczaka lub kiełbasa. Na wierzch użyć możesz dowolnego sera!