Francuskie mini babeczki z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuskie mini babeczki z kurczakiem

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

5 dekagramów

2 łyżki

1 pęczek

12 dekagramów

370 gramów

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łyżkę przyprawy z opakowania soczystego kurczaka dokładnie mieszamy z olejem i wodą. Marynatą smarujemy z obu stron piersi z kurczaka, rozbite na grubość 1,5-2,0 cm. Piersi umieszczamy pojedynczo w papierowych torebkach Jana Niezbędnego. Smażymy z obu stron po około 6-7 minut- w tym czasie kilka razy przewracamy na drugą stronę.

Krok 2

Po usmażeniu i wystudzeniu, piersi kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i ketchup. Dokładnie mieszamy.

Krok 3

Z ciasta francuskiego wycinamy koła (ja do tego celu użyłam niedużych miseczek), wykładamy nimi foremki do muffinek (wykorzystałam formę z nieprzywieralną powłoką, jeśli takiej nie macie posmarujcie foremki masłem). Napełniamy farszem z piersi kurczaka. Na górę układamy po kilka plasterków mozzarelli. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok 4

Przed podaniem przybieramy listkami świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej