Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone przekładamy do miski. Fileta kroimy w dość sporą kostkę, dodajemy do mięsa mielonego. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, fix i dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy ok. 2 łyżeczek papryki słodkiej mielonej. Drugą pozostawiamy "neutralną" lub przyprawiamy ulubioną przyprawą, czosnkiem lub ziołami.

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Rozcinamy rękaw do pieczenia. Nakładamy porcję przygotowanej galantyny, formujemy wałek i mocno zwijamy tworząc takiego "cukierka".

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Końce związujemy sznurkiem. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Nie odwijamy z rękawa dopóki całkiem nie wystygnie.

Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galantyna wieprzowa z piersią z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej