
Składniki
75 dekagramów
75 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1.5 litra
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyć i oczyścić mięso. Nóżki rozrąbać na kawałki. Warzywa obrać . Marchew i por zrumienić na suchej patelni .
Krok 2
W garnku ułożyć mięso , ziele i listek . Zalać wodą .Dorzucić kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 2 godziny tak by nóżki były na tyle miękkie że mięso będzie odpadać od kości ( po 1 godzinie gotowania wrzucić warzywa ). Wywar powinien na końcu zgotować sie do ok. 1/2 litra czyli ledwo przykrywać mięso. Przecedzić wszystko przez gęste sito. Ostudzić mięso. Obrać nóżki dokładnie z kości . Skórki i mięso rozcierać nożem na desce na papkę. Mięso od szynki podzielić na ,, strzępki" . Włożyć mięso do wywaru. Wymieszać. Doprawić rozkruszoną mini kostką Czosnek i Pietruszka .
Krok 3
Rozlać do słoików ( 2 średnie lub 4 małe ) .Wekować jednego dnia 20 minut. Odstawić . Ostudzić i następnego dnia znów wekować 20 minut.
Krok 4
Gotowa - bardzo gęsta galareta zrobiona bez użycia żelatyny .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Galareta z nóżek i mięs na zapas
Popularna potrawa, która sprawdzi się, jeśli chcesz dodać do swojej spiżarni smaczne mięsne danie na zapas. Przygotowanie galarety z nóżek i mięs jest dość czasochłonne. Jeśli jednak poświęcisz trochę czasu na jej przyrządzenie, potem będziesz mieć pod ręką szybką przekąskę lub kolację na zimno. Aby przyrządzić galaretę z nóżek i mięs na zapas, potrzebne będą składniki, takie jak: nóżki wieprzowe, chude mięso z szynki, włoszczyzna, bulion wołowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz inne ulubione przyprawy do smaku. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie mięsa i wekowanie. Jednak dzięki temu nie jest konieczne dodawanie do galarety żelatyny. Gotowa potrawa jest delikatna, gęsta i dobrze doprawiona. Przed podawaniu jej na stół, ozdób ją natką pietruszki, plasterkami gotowanej marchewki lub ćwiartkami cytryny. Dołącz do niej też chrupiący chleb wiejski oraz ocet. Zobacz, jak przygotować galaretę z nóżek i mięs na zapas. Sprawdź ten przepis i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.