
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
farsz:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
2 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
0.5 pęczka
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyta gęś natrzyj Przyprawą do kurczaka Knorr z wierzchu i od środka. Zioła posiekaj.
Krok 2
Z oczyszczonych warzyw i namoczonych wcześniej grzybów ugotuj wywar z dodatkiem Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Po ugotowaniu grzyby wyjmij i posiekaj, odlej 650 ml wywaru.
Krok 3
Zalać je 500 ml bulionu z gotowania, dodaj 1 łyżkę masła, po łyżeczce posiekanego koperku i natki pietruszki i zagotuj.
Krok 4
Kaszę przetrzyj z białkiem i ugotuj w bulionie z grzybami.
Krok 5
Farszem nadziej gęś, zaszyj i włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Upiecz w piekarniku przez ok. 4 godzin podlewając powstałym sosem.
Krok 6
Po upieczeniu, do sosu dodaj mąkę, rozprowadź z resztą wywaru, zagotuj i podawaj do pieczonej gęsi.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gęś pieczona faszerowana kaszą
Jeśli szukasz dania na specjalną okazję, doskonałą propozycją będzie gęś faszerowana kaszą. Pachnąca ziołami, bogata w warzywne dodatki i bardzo soczysta oraz wyrazista potrawa sprawdzi się jako świąteczny obiad lub uroczysta kolacja. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, ale efekty są warte jego poświęcenia. Na początek należy oczyścić mięso i natrzeć je przyprawami, zarówno z zewnątrz, jak i w środku – dzięki temu będzie miało intensywny, dość pikantny smak. Farsz przyrządzisz z suszonych grzybów, włoszczyzny, bulionu, przypraw oraz kaszy. Podczas pieczenia podlewaj gęś powstałym wywarem – w ten sposób zachowa delikatność i soczystość. Skórka powinna być zarumieniona i brązowo-złocista. Po upieczeniu serwuj mięso z warzywnymi dodatkami na ciepło. Pasować będzie kiszona kapusta z leśnymi grzybami lub czerwona kapusta z jabłkiem albo zasmażane buraczki. Do gęsi podaj także sos. Sprawdź, jak przygotować to wyśmienite danie. Przepis na pieczoną gęś faszerowaną kaszą znajdziesz poniżej.