Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami
łatwe
31 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
8 łyżek
4 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
400 gramów
3 sztuki
1.5 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
2 szczypty
200 mililitrów
200 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sojowy ciemny mieszamy z miodem i rozgniecionym czosnkiem oraz z kostką rosołową Knorr. Dodajemy mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Krok 2
Mięso oczyszczamy i kroimy na 4 porcje. Następnie nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Krok 3
Przygotowanie ziemniaczanych ptysiów. Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtka. Mieszamy z rozkruszoną kostką Knorr i posiekanym drobniutko szczypiorkiem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soli. Dokładnie mieszamy.
Krok 4
Przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką. Wyciskamy niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną tłuszczu. Przygotowane ptysie smarujemy roztrzepanym białkiem. Posmarowanie białkiem sprawi, że skórka będzie delikatnie chrupiąca a wnętrze kremowe.
Krok 5
Filety wyjmujemy z marynaty i układamy na kawałkach folii aluminiowej. Smarujemy marynatą i zawijamy w folię. Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na górną półkę. Na dolną półkę wsuwamy ptysie ziemniaczane. Pieczemy ok. 25 – 30 minut. Mięso musi być ładnie upieczone a ptysie zrumienione na złoto. Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso odwijamy z folii, aby się zrumieniło.
Krok 6
Przygotowujemy sos. Szarlotki bardzo drobno kroimy. Złocimy na klarowanym maśle na głębokiej patelni. Dolewamy wino musujące i słodką śmietankę. Gotujemy na wolnym ogniu aż zredukujemy ilość płynów mniej więcej o połowę. Powstały sos przecedzamy przez gęste sito, tak by uzyskać aksamitny, gładki sos bez cebulki.
Krok 7
Sos doprawiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Dodajemy musztardę, szczyptę soli i cukier. Dokładnie mieszamy.
Krok 8
Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika. Kroimy ukośnie na plastry. Opalamy delikatnie palnikiem, by marynata na mięsie jeszcze odrobinę się zrumieniła.
Krok 9
Mięso podajemy gorące, na dużych talerzach z ziemniaczanymi ptysiami i sosem szampańskim. Świetnym dodatkiem będzie lekka sałatka z sałaty lodowej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, orzechów nerkowca i kremem balsamicznym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej