
Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
400 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
40 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Krok 2
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach, (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak aby powstał charakterystyczny wzorek. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Krok 3
Na oliwie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie wlej rozdrobnione pomidory, pół szklanki wody i dodaj Fix Spaghetti Napoli Knorr.

Krok 4
Gotowe kluski gnocchi przełóż do sosu. Dodaj porwane liście bazylii i natychmiast podawaj posypane tartym serem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gnocchi z sosem pomidorowym
Gnocchi to włoski odpowiednik polskich kopytek. Technika ich przygotowania niewiele różni się od rodzimego wariantu tej mącznej potrawy, ale ostateczny efekt jest zupełnie inny. Dlatego też, jeśli marzysz o kulinarnym urozmaiceniu najbliższego obiadu rodzinnego, pomyśl o gnocchi. Podpowiemy ci krok po kroku, jak je przygotować. Włosi najczęściej serwują gnocchi z sosem pomidorowym. Smak dojrzałych pomidorów doskonale podkreśla smak ziemniaczanego ciasta powodując, że potrawa ta na długo zapada w pamięci. Sos przygotujesz w kilka chwil ze świeżych pomidorów lub tych z puszki. Obowiązkowymi dodatkami, oddającymi śródziemnomorski charakter tej potrawy, są czosnek i bazylia. Jeśli odpowiada ci smak bardziej pikantny, koniecznie dodaj mieloną papryczkę chili. Zwieńczeniem będzie starty żółty ser. Jeśli chcesz nadać potrawie dodatkowy włoski akcent, użyj koniecznie parmezanu.