Golonka pieczona faszerowana kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka pieczona faszerowana kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

400 gramów

1 pęczek

3 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Następnie odstaw, najlepiej na całą noc.

Krok 2

Włoszczyznę rozdrobnij zalej wodą i zagotuj.

Krok 3

Dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.

Krok 4

Teraz dodaj do bulionu golonki wraz z marynatą. Całość gotuj ok 1,5h aż mięso zmięknie.

Krok 5

Po ugotowaniu odcedź golonki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do bulionu po gotowaniu golonki dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj aż zmięknie. W razie potrzeby uzupełnij płyn wodą.

Krok 6

Ugotowaną i miękką kapustę odcedź.

Krok 7

Gdy golonki będą miękkie i lekko ostygną wyjmij z nich kość. W powstałą kieszeń wepchnij kapustę.

Krok 8

Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok 1h. Podawaj z ogórkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka pieczona faszerowana kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka pieczona faszerowana kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka pieczona faszerowana kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka pieczona faszerowana kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka pieczona faszerowana kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka pieczona faszerowana kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka pieczona faszerowana kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka pieczona faszerowana kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka pieczona faszerowana kapustąGolonka pieczona faszerowana kapustą

Miłośnicy golonki doskonale wiedzą, że najlepiej smakuje podana z kiszoną kapustą. Dlatego proponujemy Ci to połączenie, ale w nieco odmienionej wersji. Pieczona golonka faszerowana kapustą jest niezwykle aromatyczna i ma wszystkie elementy, które powinna zawierać ta popularna potrawa. Świetnie smakuje podana z ziemniakami, zarówno gotowanymi, jak i zapiekanymi z dodatkiem ziół. Golonkę możesz równie dobrze serwować z kawałkiem wiejskiego chleba czy grzankami – czosnkowymi lub paprykowymi. Jeśli chcesz dołączyć do posiłku orzeźwiający element, który złagodzi jej pikantny, wyrazisty smak, podaj ją ze świeżymi warzywami, np. cukinią, marchewką, brokułem. Ułóż je na półmisku – tak, aby każdy mógł wybrać swoje ulubione warzywa albo serwuj w postaci sałatki – także z dodatkiem pomidorków koktajlowych, roszponki i serów (pasować będzie szczególnie pleśniowy i owczy). Z golonką doskonale komponują się też różnego rodzaju surówki, a także kiszone lub konserwowe ogórki. Jeśli lubisz mięsne dania, wypróbuj nasz przepis!