
Składniki
4 sztuki
400 gramów
1 pęczek
3 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Następnie odstaw, najlepiej na całą noc.
Krok 2
Włoszczyznę rozdrobnij zalej wodą i zagotuj.
Krok 3
Dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
Krok 4
Teraz dodaj do bulionu golonki wraz z marynatą. Całość gotuj ok 1,5h aż mięso zmięknie.
Krok 5
Po ugotowaniu odcedź golonki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do bulionu po gotowaniu golonki dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj aż zmięknie. W razie potrzeby uzupełnij płyn wodą.
Krok 6
Ugotowaną i miękką kapustę odcedź.
Krok 7
Gdy golonki będą miękkie i lekko ostygną wyjmij z nich kość. W powstałą kieszeń wepchnij kapustę.
Krok 8
Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok 1h. Podawaj z ogórkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka pieczona faszerowana kapustą
Miłośnicy golonki doskonale wiedzą, że najlepiej smakuje podana z kiszoną kapustą. Dlatego proponujemy Ci to połączenie, ale w nieco odmienionej wersji. Pieczona golonka faszerowana kapustą jest niezwykle aromatyczna i ma wszystkie elementy, które powinna zawierać ta popularna potrawa. Świetnie smakuje podana z ziemniakami, zarówno gotowanymi, jak i zapiekanymi z dodatkiem ziół. Golonkę możesz równie dobrze serwować z kawałkiem wiejskiego chleba czy grzankami – czosnkowymi lub paprykowymi. Jeśli chcesz dołączyć do posiłku orzeźwiający element, który złagodzi jej pikantny, wyrazisty smak, podaj ją ze świeżymi warzywami, np. cukinią, marchewką, brokułem. Ułóż je na półmisku – tak, aby każdy mógł wybrać swoje ulubione warzywa albo serwuj w postaci sałatki – także z dodatkiem pomidorków koktajlowych, roszponki i serów (pasować będzie szczególnie pleśniowy i owczy). Z golonką doskonale komponują się też różnego rodzaju surówki, a także kiszone lub konserwowe ogórki. Jeśli lubisz mięsne dania, wypróbuj nasz przepis!