Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

8 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka delikatnie obieramy, wyciągamy kości (tak aby nie zerwać całkiem mięsa tylko aby utworzyć filet).

Krok 2

Przyprawę do mięsa, pieprz, ziarna kolendry, czosnek i chilli rozgniatamy w moździerzu.

Krok 3

Do miksera wrzucamy świeże zioła, bazylię, rozgniecione przyprawy, oliwę z oliwek, miksujemy do uzyskanie gęstego sosu. Połową sosu marynujemy filety - odstawiamy na 30 minut.

Krok 4

Na dobrze rozgrzanego grilla lub patelni grillowej nakładamy kawałki mięsa, grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa). Gotowe mięso układamy na talerzu, polewamy pozostałym sosem kolendrowym. Danie podałam ze świeżą sałatką z pomidorów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej