
Składniki
1.5 litra
750 gramów
300 gramów
750 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mieszaj gorącą, przegotowaną wodę z cukrem aż uzyskasz syrop.
Krok 2
Następnie rozpuść masło w garnku i dodaj do niego kaszę mannę.
Krok 3
Piecz przez około pół godziny aż kasza uzyska złocisto-brązową barwę.
Krok 4
Kiedy to nastąpi dolej powoli do garnka syrop nie przestając mieszać, tak żeby kasza go wchłonęła. Gotuj wszystko dopóki syrop nie wsiąknie całkowicie.
Krok 5
Halava będzie najlepsza wtedy, gdy już nie będzie przyklejała się do łyżki. Na koniec wsyp dwie garście bakalii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej