
Składniki
1 kilogram
100 gramów
50 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok.

Krok 2
Świeży bób wrzuć do gotującej się wody z odrobiną soli, gotuj około 10 minut, po tym czasie odlej wrzątek i zalej bób zimną wodą. Jeśli używasz mrożonego bobu zalej go tylko ciepła wodą. Bób obierz ze skóry.

Krok 3
Bób i orzechy umieść w kielichu miksera, dodaj posiekane chili, czosnek, oliwę, kmin rzymski, odrobinę soli, skórkę z cytryny oraz sok, połowę mięty i kolendry. Całość dokładnie zmiksuj na gładka pastę. Podawaj z posiekaną pozostałą połową mięty i kolendry.


Dobra rada:
Bób w tej recepturze możesz zastąpić mrożonym zielonym groszkiem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hummus z bobu
Hummus, w swojej oryginalnej recepturze, przygotowywany jest głównie z ciecierzycy. Powstało jednak wiele wariacji na temat tej bliskowschodniej potrawy – a jedną z nich jest nasza propozycja, czyli hummus z bobu! Jeśli, tak jak my, jesteś ogromnym fanem tej strączkowej rośliny, nie przejdziesz obok naszej receptury obojętnie.
Dla kogo?
Dla wegan i wegetarian, ale przecież nie tylko! Hummus z bobu może przypaść do gustu również mięsożercom.
Na jaką okazję?
Na dzień dobry! Pasta z bobu, zjedzona z pieczywem lub np. marchewką czy selerem, to sposób na smaczne śniadanie.
Czy wiesz, że?
W Libanie, w maju 2010 roku, został pobity rekord Guinnessa na największą przygotowaną porcję hummusu. Przyrządziło ją 300 kucharzy i ważyła aż 10 452 kg!
Dla urozmaicenia:
Hummus z bobu podawać możesz z turecką pitą lub pełnoziarnistą tortillą. W takim towarzystwie czuje się doskonale!