Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem
łatwe
93 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
50 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzeszki pinii upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Posiekaj natkę pietruszki i kolendry, chili, czosnek oraz cebulę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek, cebulę i chili, a następnie składniki te podziel na dwie części. Pierwszą wymieszaj z mięsem, do którego dodaj jaja, Imbir z Nigerii Knorr, Cynamon z Wietnamu Knorr, startą skórkę z cytryny, Kmin rzymski z Indii Knorr, Paprykę słodką z Hiszpanii Knorr, połowę bułki tartej, łyżeczkę soli, rodzynki, większą część orzeszków pinii oraz połowę posiekanej zieleniny. Z mięsa uformuj małe kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej, a następnie obsmaż na patelni. Mięsne kulki przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 3
Drugą część chili, cebuli i czosnku połącz z pastą tahini. Dodaj sok z cytryny, szklankę zimnej wody, połowę przyprawy Za'atar Knorr i dokładnie wymieszaj. Powstałym sosem zalej klopsiki przełożone do żaroodpornego naczynia.

Krok 4
Całość oprósz z wierzchu łyżką bułki tartej i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 20 minut.

Krok 5
Przed podaniem klopsiki posyp pozostałą częścią przyprawy Za'atar Knorr oraz orzeszkami pinii.


Dobra rada:
Klopsiki podawaj z ryżem i sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem
Klopsiki lubią zarówno dorośli, jak i dzieci! Warto czasem wyjść poza klasyczne przepisy i wypróbować sposoby na klopsiki według receptur z dalekich stron. Dziś przed Państwem izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem. Kto wie, może przebiją Twój tradycyjny przepis?
Dla kogo?
Dla osób, które uwielbiają testować ciekawe przepisy. Klopsiki z sezamową pastą tahini to ciekawa alternatywa dla dobrze wszystkim znanej potrawy.
Na jaką okazję?
Izraelskie klopsiki sprawdzą się doskonale w roli obiadu z nutką egzotyki.
Czy wiesz, że?
Tahini to pasta z nasion sezamu, używana zarówno do słodkich jak słonych potraw. Łatwo przygotujesz ją w domu. Wystarczy lekko podprażyć sezam i zmielić go w blenderze w kształcie litery S na gładką pastę.
Dla urozmaicenia:
Izraelskie klopsiki będą najlepiej smakować z dobrze znanymi dodatkami – ryżem i sałatą.