Jajka po turecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka po turecku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka wybij do kokilek, a natkę pietruszki posiekaj.

Jajka po turecku - Krok 1

Krok 2

Jogurt przełóż do miseczki, dodaj kostkę czosnkową i wyciśnij sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Jajka po turecku - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło i dodaj przyprawę do mięs Knorr. Podgrzewaj do momentu aż na patelni pojawią się bąbelki.

Jajka po turecku - Krok 3

Krok 4

W małym garnku zagotuj wodę. Dodaj ocet i sól. Zamieszaj po środku aby powstał wir i dodaj powoli rozbite jajka. Gotuj ok. 3 min. Odcedź.

Jajka po turecku - Krok 4

Krok 5

Na talerzu nałóż jogurt i ugotowane na miękko jajka. Całość polej masłem z przyprawą i posyp natką pietruszki.

Jajka po turecku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej