Juki myśliwskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Juki myśliwskie

z zielonym pieprzem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
184 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

150 mililitrów

1 łyżka

50 mililitrów

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Całość usmaż na patelni, dopraw do smaku pieprzem, czosnkiem, majerankiem i odrobiną soli. Następnie odstaw na chwilę, aby nieco przestygło.

Juki myśliwskie - Krok 1

Krok 2

Mięso oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu, umyj i osusz. Pokrój w 1,5 centymetrowej grubości kotlety.

Juki myśliwskie - Krok 2

Krok 3

W kotletach utwórz kieszeń, nacinając je z boku nożem. Nałóż do niej farsz z grzybów oraz cebuli.

Juki myśliwskie - Krok 3

Krok 4

Przygotowane kotlety podsmaż na patelni z obu stron.

Juki myśliwskie - Krok 4

Krok 5

Sos myśliwski Knorr rozmieszaj w 200 mililitrach wody i 150 mililitrach śmietany, zalej nim kotlety. Całość duś pod przykryciem około 5 minut.

Juki myśliwskie - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Angelo ..

    Angelo .. , 02.08.2015

    świetne danie dziś pierwszy raz z narzeczoną je przygotowaliśmy i naprawdę jest pyszne szybkim tempem można się zmieścić nawet 40 minutach polecam !! ;) smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Juki myśliwskieJuki myśliwskie

Juki to kieszonki ze schabu faszerowane dowolnym nadzieniem. Polecamy wersję juków po myśliwsku z zielonym pieprzem, które będą wyśmienitą odmianą od klasycznej schabowej pieczeni i sprawdzą się na uroczysty obiad. Nadzienie zrób z cebuli i pieczarek – podduś je, dopraw czosnkiem oraz zielonym pieprzem. Ma on delikatniejszy smak niż czarny (jest to najłagodniejsza odmiana) i wybornie podkreśla smak mięs. Następnie ze środkowego schabu wytnij grube plastry, a w każdym z nich zrób nacięcie w formie kieszonki. Nadziej je i lekko podsmaż na patelni, by zamknąć soki w mięsie. Kiedy plastry lekko się zarumienią, zalej je sosem myśliwskim z dodatkiem śmietany i duś pod przykryciem na małym ogniu. Gotowe juki powinny być kruche, soczyste i miękkie. Jest dużo sposobów na ich podanie – znakomicie będą komponowały się z kluskami śląskimi, kopytkami oraz ziemniakami. Z warzyw wybierz np. buraki na ciepło albo surówkę z czerwonej kapusty. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!