Kanapka z grillowaną wołowiną
ZERO WASTE
łatwe
169 osób zapisało

Składniki
4 plastry
1 łyżka
0.5 łyżki
0.5 łyżki
1 łyżka
0.5 sztuki
4 łyżki
0.5 szklanki
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso dopraw szczyptą przyprawy Knorr i usmaż z dwiema łyżkami oliwy. Powinno być rumiane na zewnątrz i lekko różowe w środku.

Krok 2
Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, skrop oliwą i usmaż na patelni lub grillu, aby była ciepła i chrupiąca.

Krok 3
Posmaruj pieczywo majonezem wymieszanym z musztardami. Mięso pokrój w paski i połóż na kanapce. Na wierzchu ułóż liście rukoli i pokrojone pomidorki. Przykryj drugą połówką bagietki również posmarowaną sosem majonezowo – musztardowym. Kanapka w wołowiną gotowa!


Dobra rada:
Wołowinę możesz usmażyć według własnych upodobań, w zależności od tego czy lubisz mocno wypieczoną czy krwistą. Do tak przygotowanej kanapki doskonale pasują również domowe frytki. Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z Grillowanych steków z rostbefu z tequilą. Gotowanie ZERO WASTE.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z grillowaną wołowiną
Amerykańska kanapka z grillowaną wołowiną serwowana na ciepło to znakomita propozycja na wytrawną przekąskę. Jej przygotowanie rozpocznij od przyprawienia mięsa i podsmażenia go na patelni grillowej z niewielką ilością oliwy. Wołowina powinna być rumiana na zewnątrz i delikatnie różowa w środku. Rozkrojoną bagietkę również skrop oliwą i ułóż na grillu, dzięki czemu stanie się chrupiąca. Jeśli chcesz urozmaicić jej smak, użyj oliwy z dodatkami, np. czosnkiem lub papryczką chili. Pokrojone mięso ułóż na posmarowanej sosem samba bagietce, a potem nałóż dodatki. Na końcu przykryj kanapkę drugą stroną bułki, także posmarowaną sosem samba. Przyrządź chrupiącą kanapkę z wołowiną na najbliższą okazję i przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Podawaj ją solo lub z dipem czosnkowym (sprawdzi się też majonezowy i paprykowy) oraz z grubymi domowymi frytkami. Mamy nadzieję, że włączysz ten przepis do swojego menu.
Dla kogo?
Przygotuj kanapki z wołowiną zawsze wtedy, gdy najdzie cię ochota na nieco odmienny posiłek od tych, które jesz na co dzień. Przygotowując danie z naszego przepisu, przekonasz się, że kanapka wcale nie musi być nudna!
Na jaką okazję?
Wołowina na kanapki to dość nietuzinkowe połączenie – co jeszcze bardziej przemawia za tym, że warto go spróbować! Nasz przepis na kanapkę z wołowiną sprawdzi się zarówno w roli późnego śniadania, jak i przy okazji pory obiadowej. Przygotuj ją wtedy, gdy najdzie cię większy głód.
Czy wiesz, że?
Uważa się, że najwyższej jakości wołowina na kanapki pochodzi z Japonii. Znajduje się tam legendarna rasa bydła zwana Wagyu. Mięso jest niesamowicie soczyste, miękkie i rozpływa się w ustach. W towarzystwie m.in. majonezu stworzy pyszną mieszankę, której trudno się oprzeć. Amerykańska kanapka z wołowiną powinna znaleźć się na twojej liście rzeczy do spróbowania!
Dla urozmaicenia:
Z grillowaną wołowiną na kanapki dobrze skomponuje się rukola, a pomidorki koktajlowe dodadzą przekąsce soczystości oraz koloru. Niewątpliwie urozmaicą również końcowy smak o nowe nuty, które z mięsem komponują się idealnie. Dodaj do nich sos na bazie majonezu i wypróbuj kanapki z wołowiną z naszego przepisu!