Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi
łatwe
62 osoby zapisały

Składniki
8 sztuk
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cykorie przekrój na pół, umyj, nie odcinaj końcówki która utrzymuje wszystkie liście razem.

Krok 2
Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Na patelni upraż orzachy i z grubsza je posiekaj.

Krok 3
Na patelnie wlej miód, sok z cytryny, włóż cykorię i smaż w miodzie aż miód zacznie się karmelizować, przełóż cykorię wtedy na druga stronę.

Krok 4
Cykorię można podlać dwoma łyżkami wody aby zmiękła. Gdy warzywo będzie już miękkie i rumiane wlej ocet balsamiczny, orzechy i masło.

Krok 5
Wszystko razem gotuj aż ocet odparuje. Na koniec sałatkę dopraw oprószając ją przyprawą włoską Knorr oraz skórką z cytryny.


Dobra rada:
Zamiast octu balsamicznego możesz użyć tylko soku z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi
Pyszna przystawka, idealna propozycja na obiad lub nowoczesną kolację – to cechy doskonale opisujące nasze karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi. Danie przygotowane z myślą o zwolennikach potraw roślinnych zachwyci także miłośników mięsa. Jeśli do tej pory nie karmelizowaliście żadnych składników, nie przerażajcie się! To prosty zabieg, który zmieni nie tylko smak cykorii, ale nada jej także ciekawej konsystencji. Smacznego!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla zwolenników kuchni wegetariańskiej. Cykorie w miodzie z orzechami włoskimi przypadną do gustu także osobom, które lubią szybkie i proste dania.
Na jaką okazję?
Potrawa sprawdzi się zawsze i wszędzie. Może być daniem obiadowym, kolacją lub kreatywnym pomysłem na imprezowe menu.
Czy wiesz, że?
Cykoria jest jednym z ważniejszych składników kawy zbożowej. Korzeń tej rośliny najpierw jest suszony, następnie mielony i prażony. Zabieg ten aromatyzuje cykorię, nadając jej kawowego posmaku.
Dla urozmaicenia:
Ocet balsamiczny doskonale może zastąpić cytrynę. Doda cykorii wyrazistości i ostrości.