
Składniki
400 gramów
1 łyżka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kaszanki zdejmij skórę. Kaszankę pomieszaj z posiekanym czosnkiem, majerankiem, pokrojonym w kostkę jabłkiem, kawałkami śliwki, podsmażoną i pokrojoną w pół-plasterki cebulką. Całość dopraw Przyprawą do grilla Knorr i odrobiona ketchupem Hellmann's.

Krok 2
Kaszankę zawiń w pergamin na następnie zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowaną kaszankę grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem około 30 minut.


Dobra rada:
Do kaszanki, aby wzmocnić jej smak możesz dodać trochę ostrej papryczki chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszanka grillowana w papilotach
Do kaszanki, szczególnie grillowanej, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. To niemal sztandarowe danie w menu letniego barbecue. Nasza dzisiejsza propozycja to kaszanka z grilla w papilotach, którą przyrządzisz w łatwy i szybki sposób. Wystarczy dodać do niej odpowiednie składniki oraz przyprawy i chwilę podsmażać lub podpiekać. Wypróbuj, jak kaszanka w papilotach smakuje podana z owocami, przygotowana na grillu. Z kaszanką grillowaną w papilotach świetnie komponować się będą jabłka, najlepiej w kwaśnej odmianie oraz suszone śliwki wędzone. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, przypraw całość mieloną lub świeżą drobno pokrojoną papryczką chili. Tak przygotowaną mieszankę zawiń w folię do pieczenia i grilluj około pół godziny. Po tym czasie kaszanka w papilotach przejdzie smakiem przypraw i dodatków. Danie podawaj z ziemniakami pieczonymi w mundurkach lub grillowanymi warzywami. Sprawdź, jak szybko możesz przygotować tę smaczną kaszankę z grilla.
Dla kogo?
Kaszanka na grilla z naszego przepisu zachwyci każdego miłośnika letnich imprez, na których nie może zabraknąć różnorodnych dań serwowanych wprost z rusztu. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsnych potraw na ciepło, kaszanka z grilla koniecznie musi zagościć na Twoim stole.
Na jaką okazję?
Bez wątpienia na letniego grilla! Kaszanka z grilla w papilotach jest także świetną alternatywą dla klasycznych potraw, serwowanych na obiad czy na kolację. Pamiętajcie bowiem, że kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą idealnie smakuje także przygotowana na elektrycznym grillu czy na patelni grillowej.
Czy wiesz, że?
Kaszanka w stylu śląskim to inaczej krupniok. Wyrób ten uzyskał w 2016 roku certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne, co oznacza, że nazwa „krupniok” została zastrzeżona i jest objęta unijną ochroną. Obecnie kaszanka na grilla ma wielu fanów, jak również istnieje wiele wersji jej przygotowania.
Dla urozmaicenia:
W zależności od tego, czy lubisz bardziej pikantne, czy też delikatniejsze dania, dodaj do kaszanki w papilotach według uznania odpowiednie ilości przypraw. Dobrze sprawdzi się posiekany czosnek, który podczas grillowania staje się słodki, a także pokrojona i wcześniej podsmażona cebula. Kaszanka z grilla z tymi dodatkami powinna zachwycić Twoje kubki smakowe na długo.