Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą – w papilotach | Przepisy.pl pixel

Kaszanka grillowana w papilotach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

heart
387 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

847 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2722 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kaszanki zdejmij skórę. Kaszankę pomieszaj z posiekanym czosnkiem, majerankiem, pokrojonym w kostkę jabłkiem, kawałkami śliwki, podsmażoną i pokrojoną w pół-plasterki cebulką. Całość dopraw Przyprawą do grilla Knorr i odrobiona ketchupem Hellmann's.

Kaszanka grillowana w papilotach  - Krok 1

Krok 2

Kaszankę zawiń w pergamin na następnie zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowaną kaszankę grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem około 30 minut.

Kaszanka grillowana w papilotach  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kaszanki, aby wzmocnić jej smak możesz dodać trochę ostrej papryczki chilli.

19

Opinie o przepisie

  • Jan

    Jan , 17.05.2024

    Jak dzieci wpadają na grilla to zawsze robię kaszankę wg tego przepisu. To już nasza tradycja, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin

    Marcin , 21.07.2023

    Na moim grillu kaszanka zawsze musi być. Dawniej robiłem z kapustą kiszoną, ale odkąd znam ten przepis, tylko w papilotach. Przepis super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 14.05.2023

    Zrobiłam wczoraj kaszankę z tego przepisu. Goście byli zachwyceni. Żeberka i karkówka została, a kaszanka zjedzona. Pycha. Smakowała nam lepiej niż z kapustą kiszoną.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ulla

    Ulla , 05.05.2022

    Uwielbiam grillowanie z rodzinką. Zawsze serwuję kaszankę wg tego przepisu. Jest przepyszna, ma idealnie zrównoważone smaki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Niba

    Niba , 31.05.2021

    Doczytaj!! Najpierw zawiń w pergamin, potem w folię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz

    Bartosz , 24.05.2021

    To pergamin, a ja myślałem że to tortilla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Siedlecki

    Leszek Siedlecki , 28.08.2020

    Kaszaneczka extra!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • M Eva Kama

    M Eva Kama , 11.06.2016

    Pychotka!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Olbrich

    Krystyna Olbrich , 10.06.2016

    Oczywiście:-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Podyma

    Grazyna Podyma , 10.06.2016

    Kasza jaglana wspaniała ...ale nieeeeeeee w aluminium !!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Gorol

    Iwona Gorol , 10.06.2016

    och zapomniałam o cebulce pokrojonej w piórka :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Gorol

    Iwona Gorol , 10.06.2016

    kapustę kiszoną gotuję, robię zasmażkę na skwareczkach dodaję do kapusty, przesmażam, na folii układam krupnioka obok kapustę i zawijam :) i na grila - do kapusty proponuję ulubione przyprawy, u mnie mielony kminek, liść laurowy i parę ziela angielskiego, pieprz i sól do smaku życzę smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Urbańska

    Joanna Urbańska , 09.06.2016

    Nie ma nic lepszego niz kaszanka , kiszona kapusta , jablko ( piórka ) posolona cebula ( piórka ) calość posypana majerankiem ....Wszystko zawiniete szczelnie w folie i na nagrzanego grilla na 20 min .... Mniaaaaam :))))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Jackowska

    Agnieszka Jackowska , 09.06.2016

    Napisz proszę jak ją robisz :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Gorol

    Iwona Gorol , 09.06.2016

    połączenie kaszanki ( u mnie krupnioka :D ) z kapustą kiszona to dopiero odlot :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Kotnis

    Lucyna Kotnis , 09.06.2016

    cudo i niebo w gebie!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Majnusz-Marcinek

    Asia Majnusz-Marcinek , 09.06.2016

    ja lubię grillowaną z boczkiem i kiszoną kapustą <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Przeszlakiewicz

    Alina Przeszlakiewicz , 09.06.2016

    Jeżeli kaszanka to tylko w takiej formie-pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Sykut

    Katarzyna Sykut , 09.06.2016

    Uwielbiam grillowaną kaszankę faszerowaną cebulką i lubczykiem.... <3 <3 <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszanka grillowana w papilotach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszanka grillowana w papilotach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszanka grillowana w papilotach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszanka grillowana w papilotach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszanka grillowana w papilotach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszanka grillowana w papilotach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszanka grillowana w papilotach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszanka grillowana w papilotach  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszanka grillowana w papilotach Kaszanka grillowana w papilotach

Do kaszanki, szczególnie grillowanej, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. To niemal sztandarowe danie w menu letniego barbecue. Nasza dzisiejsza propozycja to kaszanka z grilla w papilotach, którą przyrządzisz w łatwy i szybki sposób. Wystarczy dodać do niej odpowiednie składniki oraz przyprawy i chwilę podsmażać lub podpiekać. Wypróbuj, jak kaszanka w papilotach smakuje podana z owocami, przygotowana na grillu. Z kaszanką grillowaną w papilotach świetnie komponować się będą jabłka, najlepiej w kwaśnej odmianie oraz suszone śliwki wędzone. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, przypraw całość mieloną lub świeżą drobno pokrojoną papryczką chili. Tak przygotowaną mieszankę zawiń w folię do pieczenia i grilluj około pół godziny. Po tym czasie kaszanka w papilotach przejdzie smakiem przypraw i dodatków. Danie podawaj z ziemniakami pieczonymi w mundurkach lub grillowanymi warzywami. Sprawdź, jak szybko możesz przygotować tę smaczną kaszankę z grilla.

Dla kogo?

Kaszanka na grilla z naszego przepisu zachwyci każdego miłośnika letnich imprez, na których nie może zabraknąć różnorodnych dań serwowanych wprost z rusztu. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsnych potraw na ciepło, kaszanka z grilla koniecznie musi zagościć na Twoim stole.

Na jaką okazję?

Bez wątpienia na letniego grilla! Kaszanka z grilla w papilotach jest także świetną alternatywą dla klasycznych potraw, serwowanych na obiad czy na kolację. Pamiętajcie bowiem, że kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą idealnie smakuje także przygotowana na elektrycznym grillu czy na patelni grillowej.

Czy wiesz, że?

Kaszanka w stylu śląskim to inaczej krupniok. Wyrób ten uzyskał w 2016 roku certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne, co oznacza, że nazwa „krupniok” została zastrzeżona i jest objęta unijną ochroną. Obecnie kaszanka na grilla ma wielu fanów, jak również istnieje wiele wersji jej przygotowania.

Dla urozmaicenia:

W zależności od tego, czy lubisz bardziej pikantne, czy też delikatniejsze dania, dodaj do kaszanki w papilotach według uznania odpowiednie ilości przypraw. Dobrze sprawdzi się posiekany czosnek, który podczas grillowania staje się słodki, a także pokrojona i wcześniej podsmażona cebula. Kaszanka z grilla z tymi dodatkami powinna zachwycić Twoje kubki smakowe na długo.