
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
150 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
100 gramów
150 mililitrów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj i pokrój w plastry. Cebulę i cukinię przełóż do miski, posyp solą i odstaw na 1h.

Krok 2
Warzywa przełóż do garnka i podsmaż na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu ok. 30 min. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 3
Następnie, za pomocą blendera, zmiksuj warzywa na jednolita masę.

Krok 4
Dodaj pieprz, paprykę, przyprawę Knorr i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dobrze.

Krok 5
Na koniec dodaj ocet i cukier. Całość gotuj jeszcze 10 min co chwilę mieszając.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ketchup z cukinii
Na myśl o ketchupie przed oczami stają ci od razu dorodne i soczyste pomidory? Jest to całkiem słuszne skojarzenie, jednak czas nieco urozmaicić swoje wyobrażenia. Tym razem zachęcamy do przygotowania ketchupu z cukinii. Wygląda i smakuje inaczej, ale już od pierwszego spróbowania przekonasz się, że właśnie tego dodatku brakowało w twojej kuchni. Prezentujemy, jak zrobić ketchup z cukinii, by praca poszła jak z płatka.
Dla kogo?
Dla poszukiwaczy nowych smaków! Nie lubisz jeść w kółko tego samego i wciąż wertujesz kolejne książki kucharskie oraz przeglądasz kulinarne blogi w poszukiwaniu inspiracji? Jesteśmy zatem więcej niż pewni, że ketchup z cukinii przyciągnął twoją uwagę. Całkiem słusznie!
Na jaką okazję?
Zaproponuj ten nieoczywisty dodatek do potraw swoim domownikom. Z pewnością ucieszy ich taka niespodzianka, zwłaszcza jeśli w ostatnich tygodniach wasz jadłospis był mało urozmaicony. Podawaj również wtedy, gdy spodziewasz się gości. Ketchup z cukinii to as w rękawie, którym oczarujesz nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Czy wiesz, że?
Jednym z pierwszych etapów przygotowania ketchupu jest posypanie solą cukinii z cebulą i odstawienie ich na godzinę. Wszystko po to, by pozbyć się nadmiaru wody. Nie pomijaj tego zabiegu, inaczej gotowy ketchup okaże się wodnisty.
Dla urozmaicenia:
Ketchup z cukinii jest bardzo uniwersalny. Pasuje do chrupiących przekąsek, tostów i kanapek. Dobrze komponuje się z pieczonymi i grillowanymi kiełbaskami. Jako dodatek smakować będzie zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso.