
Składniki
100 gramów
1 szczypta
50 gramów
1 opakowanie
3 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż umyj, odsącz i pozostaw.
Krok 2
W garnku o grubym dnie zagotuj cm wody, wlej mleko i zagotuj. Gdy mleko się podniesie, zmniejsz ogień, aby nie kipiało.
Krok 3
Po 20 minutach wrzuć ryż i szafran. Ryż gotuj 20 minut cały czas mieszając.
Krok 4
Kiedy ryż będzie miękki, dodaj cukier, cukier waniliowy i gotuj jeszcze przez 7 minut, po czym zdejmij garnek z ognia.
Krok 5
Khir ostudź, przelej do salaterek i wstaw do lodówki na minimum trzy godziny
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej