Kofta z sosem neapolitańskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofta z sosem neapolitańskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

300 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ręką wyrób masę mięsną.

Kofta z sosem neapolitańskim - Krok 1

Krok 2

Uformuj z mięsa nieduże wałeczki i nadziewaj je na patyczki do szaszłyków.

Kofta z sosem neapolitańskim - Krok 2

Krok 3

Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w 200 °C przez ok. 15 min. Następnie obróć i dopiecz z wierzchu, zwiększając temperaturę w górnym opiekaczu,

Kofta z sosem neapolitańskim - Krok 3

Krok 4

Sos Spaghetti Napoli Knorr połącz z zimną wodą i zagotuj. Koftę podawaj z ryżem, polaną sosem.

Kofta z sosem neapolitańskim - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofta z sosem neapolitańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofta z sosem neapolitańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofta z sosem neapolitańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofta z sosem neapolitańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofta z sosem neapolitańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofta z sosem neapolitańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofta z sosem neapolitańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kofta z sosem neapolitańskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kofta z sosem neapolitańskimKofta z sosem neapolitańskim

Kofty jadane są w Indiach, na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie. Przyrządza się je najczęściej z mięsa jagnięcego i przyprawia w odpowiedni dla danej kuchni sposób. Niektóre kofty przypominają kształtem polskie klopsy, inne są podłużne i smażone jak szaszłyki. Właśnie w ten sposób przygotować możesz kofty z sosem neapolitańskim. Możesz je smażyć na patelni grillowej lub piec beztłuszczowo w piekarniku. Oczywiście, aby ich smak był wyjątkowy, musisz użyć orientalnych przypraw, jak kmin rzymski, zwany również kuminem czy słodka i ostra papryka. Możesz również dodać szczyptę kurkumy lub curry. Kofty podawaj z sosem neapolitańskim na bazie soczystych pomidorów. Doskonałym dodatkiem do potrawy będzie również ryż lub frytki. Danie zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Kofty możesz zabrać ze sobą również do pracy i delektować się ich smakiem podczas lunchu.