Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym
średnie
0 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę bulionową wrzuć do 1/2 l wrzącej wody i gotuj minutę, mieszając. Wytnij fileciki z grejpfrutów (ostrym nożem zetnij skórkę na końcach owocu aż do miąższu. Postaw grejpfruta na stole i ścinaj pionowo paski pozostałej skóry (białą skórkę także. Powycinaj cząstki owocu, wsuwając ostry, wąski nóż pomiędzy oddzielające błonki. Z resztek owocu wyciśnij sok. Do bulionu wrzuć groszek i gotuj 5 minut, a potem zahartuj w wodzie z kostkami lodu. Krewetki podsmaż na patelni na 30 g masła. Zalej sokiem grejpfrutowym, zagotuj, dodaj szczyptę cukru i wymieszaj. Dodaj osączony groszek, kolendrę i grejpfruty, wymieszaj jeszcze raz, ale bardzo delikatnie. Przełóż groszek do krewetek i posyp kolendrą, dodaj segmenty grejpfruta i zamieszaj. Krewetki z groszkiem i grejpfrutami przełóż na talerze, podawaj z sosem, który wytworzył się w trakcie gotowania. Dobrym dodatkiem jest ryż - basmati lub jaśminowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej