Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami

Autor: Ewa Sidor

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

6 sztuk

4 ziarna

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podudzia z kurczaka myjemy osuszamy i przekrawamy na dwie części . Robimy marynatę . Do miski dajemy sos sojowy ,miód ,przyprawę do kurczaka ,1 łyżkę oleju ,wyciśnięty ząbek czosnku . Marynatę wmasowujemy w mięso . Miskę streczujemy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 2 godziny .

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju dajemy pokrojoną cebule starty na tarce seler i suszone pomidory podsmażamy . Dodajemy kawałki kurczaka z marynatą -smażymy . Obracamy mięso na drugą stronę i podsmażamy . Mięso ma się mocno zarumienić ,dodajemy resztę wyciśnięty czosnku i pieprz do smaku . Esencję knorr rozpuszczamy w szklance wody i zalewny mięso . Zagotowujemy .

Krok 3

Patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min w 200 stopniach .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej