Kurczak słodko - kwaśny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak słodko - kwaśny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
963 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso z kurczaka w szerokie paski, lekko posól i oprósz szczyptą chilli.

Krok 2

Pokrój pomidory w cząstki, paprykę oczyść i pokrój w szerokie paski.

Krok 3

Posyp kurczaka ziarnami sezamu i usmaż na mocno rozgrzanym oleju. Dodaj paprykę i smaż przez 3 minuty.

Krok 4

Zalej całość 300 mililitrami wody, dodaj Fix Słodko-kwaśny Knorr i rozmieszaj. Następnie zagotuj, dodaj cząstki pomidora i duś przez 5 minut. Podawaj gotowe danie z ryżem lub makaronem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dla wzbogacenia smaku możesz dodać niewielką ilość octu winnego lub cukru, a podczas duszenia - kawałek imbiru pokrojonego w paski.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak z brzoskwinią
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak słodko - kwaśnyKurczak słodko - kwaśny

Subtelny smak mięsa z kurczaka doskonale podkreśli słodko-kwaśny orientalny sos z papryką i pomidorami. Danie z tego przepisu to szybki i prosty sposób na smaczny obiad lub kolację. Będziesz do niego potrzebować dokładnie oczyszczonego i pokrojonego w szerokie paski filetu z piersi kurczaka. Mięso posyp odrobiną chili, aby nabrało bardziej wyrazistego, pikantnego smaku. Pomidory pokrój w niewielkie cząstki, ale zanim to zrobisz, pamiętaj, aby je obrać. Jeśli wcześniej sparzysz je we wrzątku, skórka powinna łatwo oddzielić się od miąższu. Z papryki usuń gniazda nasienne, po czym pokrój ją w paski. Warzywo podsmaż wraz z mięsem i nasionami sezamu na rozgrzanym tłuszczu. Całość zalej wodą wymieszaną z przyprawą do kurczaka i zagotuj, a następnie do pozostałych składników dodaj pomidory i duś przez kilka minut. Gotowe danie serwuj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem ugotowanego ryżu jaśminowego lub makaronu sojowego. Wypróbuj nasz przepis na słodko-kwaśnego kurczaka w orientalnym stylu.