Kurczak tikka masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tikka masala

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

600 gramów

4 sztuki

25 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

50 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

400 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir, czosnek i cebulę obierz oraz zetrzyj na tarce. Pomidory sparz, obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę. Szalotkę pokrój w piórka, drobno posiekaj chili. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Na patelni, bez dodatku tłuszczu, upraż migdały na złoty kolor.

Kurczak tikka masala - Krok 1

Krok 2

Sok i skórkę z cytryny, część czosnku oraz imbiru, a także część startej cebuli połącz z jogurtem. Dodaj połowę przyprawy Garam Masala Knorr i łyżeczkę soli. W powstałej marynacie zanurz mięso i pozostaw je na co najmniej 12 godzin.

Kurczak tikka masala - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż Goździki z Indonezji Knorr i cynamon. Gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodaj cebulę, chili i czosnek. Całość smaż przez chwilę i dodaj pozostałą część przyprawy Garam Masala Knorr. Smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i resztę startego imbiru. Gotuj przez ok. 5 minut, aż sos zrobi się gęsty.

Kurczak tikka masala - Krok 3

Krok 4

Piersi kurczaka obsmaż na patelni, dodaj do sosu i duś 10 minut. Następnie dodaj pozostałą marynatę z jogurtu, wcześniej hartując ją odrobiną gorącego sosu. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Kurczak tikka masala - Krok 4

Krok 5

Na patelni, na której był podsmażany kurczak, usmaż na złoty kolor szalotkę. W mikrofali lub na patelni podgrzej chlebki pita. Gotowego kurczaka podawaj z chlebkiem pita z posiekaną natką kolendry, uprażonymi migdałami i podsmażoną cebulką.

Kurczak tikka masala - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz wzbogacić smak kurczaka, dodając do niego łyżeczkę kminu rzymskiego.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 28.03.2020

    TAK. Zamiast udka z kurczaka można dodać 800 g krewetek, jagnięciny lub wołowiny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tikka masalaKurczak tikka masala

Kurczak to dla Ciebie jeden z najważniejszych produktów obiadowych? Na szczęście z kurczakiem nie można się nudzić! Z delikatnego drobiowego mięsa wyczarujemy wiele pysznych potraw. Tym razem czas na kurczaka tikka masala, czyli brytyjskie danie oparte na kuchni orientalnej. Koniecznie spróbuj!

Dla kogo?

Dla miłośników potraw z kurczaka. Tego specjału nie możesz sobie odmówić!

Na jaką okazję?

Kurczak tikka masala jest świetnym pomysłem na pyszny obiad. Dokładka gwarantowana!

Czy wiesz, że?

Kurczak tikka masala to marynowane, a następnie smażone lub grillowane drobiowe piersi. Podaje się je w śmietanowym sosie masala z pomidorów oraz przypraw.

Dla urozmaicenia:

Danie najlepiej smakuje z chlebkiem pita. Bo kurczak nie zawsze musi być w duecie z ziemniakami!