Kurczak zapiekany w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany w pomidorach

Autor: anemone_

ratingratingratingratingrating

2

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

40 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie łyżki oliwy mieszamy z Kostką Rosołową Knorr. Piersi oczyszczamy, smarujemy z jednej strony powstałą marynatą. Układamy na rozgrzanej patelni, posmarowaną stroną do dołu. Podczas smażenia, drugą stronę piersi smarujemy resztą marynaty. Smażymy z obu stron, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Krok 2

Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, a następnie dusimy na małym ogniu do miękkości. Do cebuli dodajemy pomidory z puszki, pokruszoną przyprawę w Mini kostkach Czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy, aż do rozpadnięcia się pomidorów i zagęszczenia sosu (odparowania części sosu pomidorowego z puszki).

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym układamy piersi kurczaka, polewamy sosem z pomidorów. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.

Krok 4

W między czasie, podczas pieczenia kurczaka, gotujemy makaron, który podajemy wraz z kurczakiem w pomidorach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej