
Składniki
50 dekagramów
10 dekagramów
1 sztuka
50 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka na klasyczną kwaśnicę umyj, włóż do garnka, zalej wodą, gotuj na małym ogniu.

Krok 2
Dodaj kostkę Knorr do gotującej się wody z mięsem.

Krok 3
Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, wrzuć ziele angielskie, liść laurowy oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj mięso, aż będzie miękkie. Jeśli zachodzi taka potrzeba dolej wody.

Krok 4
Ugotowane żeberka wyjmij z wywaru i obierz z kości. Mięso włóż z powrotem do garnka.

Krok 5
Dodaj rozdrobniony czosnek i całość zagotuj.

Krok 6
Słoninę i cebulę pokrój w kostkę i stop na skwarki. Połącz je z zupą. Kwaśnicę podajemy z pieczywem lub ugotowanymi osobno ziemniakami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kwaśnica
Kwaśnica jest daniem polskiej kuchni góralskiej. To charakterna, kwaśna zupa przygotowywana na bazie kiszonej kapusty, mięsa (najlepiej, aby była to baranina lub żebro wieprzowe) z dodatkiem słoniny, kawałków kiełbasy i grzybów, podawana z ziemniakami albo świeżym chlebem. Niektórzy klasyczną kwaśnicę jadają tylko w podhalańskich karczmach lub górskich schroniskach. My jednak jesteśmy zdania, że tego rarytasu nie warto sobie odmawiać, nawet jeśli z górami nie jest nam szczególnie po drodze. Jak ugotować kwaśnicę, by we własnej kuchni stworzyć autentyczny smak spod samiuśkich Tater? Mamy na to sposób – najlepszy przepis na kwaśnicę!
Dla kogo?
Talerz zupy kwaśnicy zaspokoi głód i postawi na nogi, nie tylko po trudach górskich wędrówek, ale zawsze wtedy, gdy masz ochotę na wyrazisty obiad i konkretny posiłek, ponieważ najlepsza klasyczna kwaśnica jest treściwa, mocno kwaśna, oraz bardzo mięsna i tłusta.
Na jaką okazję?
Tęsknisz za widokiem górskich szczytów albo spacerami po malowniczych dolinach? Sprawdzony przepis na kwaśnicę umili czas oczekiwania na kolejną wyprawę. Z racji tego, że w zupie nie brakuje sycących składników, możesz śmiało potraktować ją jako solidny lunch albo bardzo rozgrzewającą kolację. Z zupą kwaśnicą z naszego przepisu żadne chłody nie będą ci straszne!
Czy wiesz, że?
Kwaśnicę najlepiej jest serwować co najmniej jeden dzień po ugotowaniu – dzięki temu składniki zupy mogą się „przegryźć” i danie jest jeszcze smaczniejsze. Co ciekawe, w niektórych regionach Polski, do zrobienia przepisu na zupę kwaśnicę wykorzystuje się wywar rybny.
Dla urozmaicenia:
Przepis na zupę kwaśnicę możesz nieco urozmaicić, dodając do zupy dwa kieliszki żubrówki – wówczas nabierze ona specyficznego smaku. Klasyczną kwaśnicę często podaje się z ziemniakami, które po ugotowaniu można dorzucić do talerza z zupą lub umieścić na talerzyku obok kwaśnicy.