
Składniki
3 opakowania
30 dekagramów
15 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
10 dekagramów
1.5 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron obgotować ok 2-3 minuty w osolonym wrzątku.
Krok 2
Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebulkę i czosnek pokrojone w kostkę. Potem dodać pieczarki pokrojone w półplasterki ( lekko posolić by szybciej zmiękły), przesmażyć. Na koniec dodać mięso mielone, pieprz, oregano i puszkę pomidorów. Smażyć razem ok 12 minut, aby wszystko się połaczyło.
Krok 3
Margarynę rozpuścić, dodać mąę i wymieszać. Potem dodać mleko, pieprz i jedną kostkę rosołową. Zagotować.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmarować margaryną. Wyłożyć porcję makarony i sosu. Postępować tak do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być makarom. Posypać tartym serem i zalać beszamelem. Zapiekać ok 40 minut w 180 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej