
Składniki
9 sztuk
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
50 gramów
50 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie pokrój w podłużne plastry, skrop oliwą i zgrilluj na domowej patelni.

Krok 2
Mięso z indyka przesmaż na rozgrzanej oliwie, wlej szklankę wody i dodaj Fix Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut. Dodaj pokruszoną fetę.

Krok 3
Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj jogurtem i rozłóż trzy płaty makaronu. Ponownie posmaruj jogurtem, posyp odrobiną sera i wyłóż część mięsnego sosu oraz plastry cukinii.

Krok 4
Czynność tę powtórz do momentu wykończenia składników (3 warstwy). Ostatnią warstwę makaronu posmaruj jogurtem i posyp pozostałym serem oraz suszonym oregano. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 40 minut. Gotową zapiekankę podawaj z pomidorowym sosem, udekoruj listkami bazylii.


Dobra rada:
Oprócz cukinii możesz użyć również innych grillowanych warzyw, jak np. bakłażana, czy tez papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z cukinią
Klasyczna potrawa kuchni włoskiej – lasagne – będzie równie smaczna, jeśli dodasz do niej cukinię oraz ser feta, a wieprzowinę zastąpisz mielonym mięsem z indyka. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tego prostego dania jest pokrojenie cukinii wzdłuż na podłużne plastry. Następnie skrop je oliwą i smaż z obu stron na patelni grillowej. Mięso podsmaż na rozgrzanej patelni, zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos w proszku – dzięki niemu potrawa nabierze wyrazistego smaku. Duś przez chwilę do momentu, aż całość zgęstnieje, a na koniec dodaj pokruszoną fetę. Dno i boki naczynia żaroodpornego nasmaruj gęstą śmietaną i ułóż w nim płaty makaronu do lasagne. Pokryj je kolejną warstwą śmietany, posyp startym żółtym serem, po czym wyłóż część mięsnego sosu i plastry grillowanej cukinii. W tej samej kolejności układaj pozostałe składniki, aż do ich wyczerpania. Wierzch lasagne ponownie posmaruj śmietaną i posyp serem. Piecz, aż wierzch dania się zarumieni. Serwuj bezpośrednio po upieczeniu, najlepiej z dodatkiem prostego sosu pomidorowego.