Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
370 gramów
null
700 gramów
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej 200 gram mąki wymieszaj razem ze 120 gram wody i połową drożdży, przykryj zaczyn ściereczką i odstaw na 24 godziny do lodówki.
Krok 2
Po tym czasie dodaj do zaczynu resztę składników i wyrób na gładkie, jednolite ciasto.
Krok 3
Podsyp mąką, uformuj z ciasta duży prostokąt i złóż w wałek, który potnij na 10 równych części.
Krok 4
Ułóż bułeczki na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 5
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut. Chrupiące katalońskie bułeczki wystudź w piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej