Makaron tagliatelle Alfredo z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron tagliatelle Alfredo z dynią

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

400 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

80 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 225 stopni. Makaron ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Krok 2

Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i pozbądź się pestek.

Krok 3

Czosnek posiekaj, wymieszaj z niewielką ilością oleju i nasmaruj dynię. Piecz przez ok. 20 minut.

Krok 4

Upieczoną dynię wraz z sokiem, który powstał w trakcie pieczenia, przełóż do szerokiego garnka. Wlej śmietankę, dodaj kostkę Knorr i kawałki parmezanu. Zmiksuj całość na gładki sos.

Krok 5

Dodaj ugotowany makaron (jeśli uznasz, że sos jest zbyt gęsty wlej kilka łyżek wody z gotowania makronu). Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Danie podawaj posypane orzechami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do makaronu możesz również dodać np. ciecierzycę. Jeśli masz nieco za dużo dyni, możesz podać na wierzchu makaronu. Dodaj również ulubione świeże zioła. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron tagliatelle Alfredo z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron tagliatelle Alfredo z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron tagliatelle Alfredo z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron tagliatelle Alfredo z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron tagliatelle Alfredo z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron tagliatelle Alfredo z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron tagliatelle Alfredo z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron tagliatelle Alfredo z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron tagliatelle Alfredo z dyniąMakaron tagliatelle Alfredo z dynią

Obiad we włoskim stylu? Dlaczego nie! Skorzystajcie z naszego przepisu na makaron tagliatelle Alfredo z dynią, który spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Podstawą dania jest pełnoziarnisty makaron, czosnek, śmietanka sojowa oraz tytułowa dynia. Skoro mówimy o włoskiej kuchni, wśród obowiązkowych składników nie mogło zabraknąć orzechów. Spróbujcie, a jesteśmy pewni, że makaron w tagliatelle z dynią na stałe zagości w waszym menu.

Dla kogo?

Makaron tagliatelle z dynią to propozycja dla miłośników aromatycznej kuchni włoskiej, w wydaniu wegetariańskim. Przepis przypadnie do gustu także tym z was, którzy szukają potraw prostych i szybkich w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Makaron to idealny pomysł na codzienny oraz świąteczny obiad. Przepis wykorzystajcie także podczas komponowania menu domowej imprezy czy kameralnego spotkania ze znajomymi.

Czy wiesz, że?

Makaron tagliatelle ma unormowane wymiary, a wzorzec idealnej pasty, wykonany ze złota, znajduje się w Izbie Przemysłowo – Handlowej w Bolonii.

Dla urozmaicenia:

Świetnym dodatkiem do makaronu będzie ciecierzyca oraz ulubione świeże zioła.