
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
120 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie meksykańskiego chili con carne zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wsyp na nią cebulę. Podsmaż ją chwilę, aż stanie się szklista. Po chwili dodaj 300 gramów mielonego mięsa wołowo-wieprzowego. Smaż kilka minut, aż zmieni kolor z różowego na lekko brązowy. Mieszaj mięso, aby nie zbiło się w grudki.

Krok 2
Odcedź 120 gramów czerwonej fasolki oraz 100 gramów kukurydzy z puszki. Możesz użyć do tego sita. Przepłucz warzywa pod bieżącą wodą, a następnie wsyp je na patelnię do smażącego się mięsa.

Krok 3
Przejdź do przygotowania sosu. Będziesz do niego potrzebować kubka, miski lub miarki kuchennej. Wsyp do niej zawartość opakowania Fix Chili con carne Knorr i wymieszaj z 300 mililitrami wody. Następnie wlej mieszaninę na patelnię. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na patelni przez 5 minut.

Krok 4
Gotowe chili con carne przelej do miseczki. Dodaj do dania kilka chipsów nachos, które możesz powbijać w mięso. Całość posyp z wierzchu startym serem.


Dobra rada:
Do meksykańskiego chili con carne możesz również dodać świeżą natkę kolendry.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie chili con carne
Chili con carne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tex-mex. Co ciekawe, ile kucharzy, tyle przepisów na chili con carne. Zanim opracujesz swój własny, wypróbuj nasz! Meksykańskie chili con carne poleca się – w towarzystwie pomidorowej salsy, guacamole lub kwaśnej śmietany, która łagodzi ostry smak potrawy.
Dla kogo?
Kochasz ostre dania? Z pewnością jadłeś już więc chili con carne, a jeśli nie – pora nadrobić zaległości. W miarę zaznajamiania się z tym przepisem możesz zacząć dodawać do niego więcej chili i aromatycznych potraw, aby znaleźć ten jedyny, niepowtarzalny smak.
Na jaką okazję?
Meksykańskie chili con carne aż prosi się o ucztę w towarzystwie najbliższych przyjaciół czy rodziny. Ta pikantna potrawa będzie idealnym dopełnieniem ważnych rozmów i zabaw czy turnieju planszówek. Zajadanie chili con carne z nachosów stworzy niezwykłą, luźną atmosferę!
Czy wiesz, że?
O chili con carne możemy mówić tylko wtedy, gdy potrawa składa się z kilku niezbędnych składników. Są nimi – jak sama nazwa wskazuje – mielone mięso i papryczka chili. Pozostałe składniki, bez których nie wyobrażamy sobie tego dania, to pomidory, fasola, kukurydza oraz przyprawy – kmin rzymski i kolendra.
Dla urozmaicenia:
Chili con carne może być podawane nie tylko jako przekąska z chipsami nachos. Zaserwuj je także na rodzinny obiad, np. z ryżem czy pszenną tortillą. Jeśli ty i twoi bliscy przepadacie za ostrzejszymi smakami, nie bój się dodać do dania świeżą lub suszoną papryczkę chili w proporcjach, które zasmakują wam najbardziej.