Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

8 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory oraz posiekane zioła, sos gotuj kilka minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku.

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj z połową szklanki zimnej wody i odstaw na 3 minuty.

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - Krok 2

Krok 3

Mięso przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z przygotowanym Fixem. Po tym czasie formuj małe klopsiki.

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - Krok 3

Krok 4

Klopsiki smaż chwilę na rozgrzanej oliwie z każdej strony, zalej pomidorowym sosem i gotuj pod przykryciem 8 minut.

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowe klopsiki w pomidorowym sosie podawaj z makaronem tagliatelle i udekorowane listkami świeżych ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Spagetti z tyńczykiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołamiMięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami

Kolejny sposób na mielone odkryty! Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami to bardzo dobra propozycja na treściwy obiad dla całej rodziny. Klops to nic innego, jak uformowana w kulisty kształt masa z mięsa mielonego z dodatkiem składników takich, jak cebula, czosnek, bułka tarta czy jajko. Z pomidorami smakują wyśmienicie. Co ciekawe, klopsy możesz przyrządzić nie tylko z mięsa mielonego, lecz również drobiu, ulubionej ryby czy też z masy jajeczno-mącznej. Potrawa ta popularna jest również w innych krajach. W Szwecji występuje ona pod nazwą köttbullar. Tamtejsze klopsy przyrządza się z mięsa wołowego lub z wołowo-wieprzowego, nierzadko z dodatkiem jagnięciny. Są one nieco mniejsze od polskiej wersji. W Finlandii spotkać można natomiast inhapullat. Do ich przygotowania, poza mięsem wołowym lub wołowo-wieprzowym, często wykorzystuje się także mięso renifera. Potrawę przyprawia się białym pieprzem oraz solą i podaje z sosem, ziemniakami, borówkami i ogórkiem kiszonym.