
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
15 dekagramów
1 opakowanie
30 dekagramów
4 sztuki
3 łyżki
3 sztuki
0.25 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkować. Chwilkę obgotować. Odcedzić.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić razem ok. 10 minut.
Krok 3
Dodać kapustę i dusić jeszcze ok. 5 minut, mieszając , by nie doprowadzić do przypalenia. Doprawić solą i pieprzem. Można również dodać kostkę rosołową. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 4
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami. Podsmażać ( podlewając wodą lub bulionem ) przez ok. 10 minut.
Krok 5
Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie oregano.
Krok 6
Naczynie żaroodporne natłuścić. Na spodzie ułożyć naleśnik. Posmarować ( dokładnie , ale nie grubo) sosem. Ułożyć warstwę mięsa mielonego. Przykryć warstwą warzyw. Posypać startym serem żółtym. Czynność powtórzyć układając: naleśnik, sos, mięso, warzywa, ser. I tak do wyczerpania składników.
Krok 7
Wierzch polać sosem i posypać serem. Zapiekać w 180 C przez ok. 30 minut. Podawać gorące!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej