Naleśnikowy piętrowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśnikowy piętrowiec

Autor: Ostra Na Słodko

ratingratingratingratingrating

7

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

15 dekagramów

1 opakowanie

30 dekagramów

4 sztuki

3 łyżki

3 sztuki

0.25 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkować. Chwilkę obgotować. Odcedzić.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić razem ok. 10 minut.

Krok 3

Dodać kapustę i dusić jeszcze ok. 5 minut, mieszając , by nie doprowadzić do przypalenia. Doprawić solą i pieprzem. Można również dodać kostkę rosołową. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 4

Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami. Podsmażać ( podlewając wodą lub bulionem ) przez ok. 10 minut.

Krok 5

Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie oregano.

Krok 6

Naczynie żaroodporne natłuścić. Na spodzie ułożyć naleśnik. Posmarować ( dokładnie , ale nie grubo) sosem. Ułożyć warstwę mięsa mielonego. Przykryć warstwą warzyw. Posypać startym serem żółtym. Czynność powtórzyć układając: naleśnik, sos, mięso, warzywa, ser. I tak do wyczerpania składników.

Krok 7

Wierzch polać sosem i posypać serem. Zapiekać w 180 C przez ok. 30 minut. Podawać gorące!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśnikowy piętrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśnikowy piętrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśnikowy piętrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśnikowy piętrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśnikowy piętrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśnikowy piętrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśnikowy piętrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśnikowy piętrowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej