Omlet wegetariański - przepis wege: na słono | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Omlet wegetariański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
895 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

687 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 szczypta

8 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wszystkie warzywa: cebulę i czosnek obierz, a następnie dość drobno posiekaj. Pomidorki umyj, wysusz i przekrój na pół. Z papryk usuń gniazda nasienne, a resztę pokrój w niezbyt grube paski.

Omlet wegetariański - Krok 1

Krok 2

Na patelnię wlej trochę oliwy. Jak tłuszcz będzie gorący, zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pomidorki, paprykę i dopraw przyprawą Knorr, pieprzem, bazylią oraz suszonym oregano. Wszystkie składniki podsmażaj, często mieszając.

Omlet wegetariański - Krok 2

Krok 3

Na koniec do potrawy wlej ubite jajka i chwilę odczekaj. Kiedy omlet się zetnie, za pomocą szerokiej szpatułki ostrożnie przewróć go na drugą stronę i jeszcze raz podsmaż. Gotowe danie podawaj na ciepło zaraz po przyrządzeniu.

Omlet wegetariański - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Ściągnięty z patelni omlet wegetariański możesz zawinąć w rulon (jak naleśniki) i podawać ze świeżo siekaną zieloną cebulką lub listkami bazylii. Jeśli masz ochotę na bardziej pikantne smaki, do smażonych warzyw dorzuć trochę drobno siekanej ostrej papryczki.

1

Opinie o przepisie

  • koniarka

    koniarka , 13.06.2022

    Pyszniutkie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet wegetariański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet wegetariańskiOmlet wegetariański

Omlet to wyjątkowo uniwersalne danie, bo można zrobić je we wszystkich odmianach – na słodko, słono, pikantnie, a także w wersji wegetariańskiej, która wcale nie musi być nudna. Szukając składników, które zastąpią mięso, wegetarianie jedzą bowiem często bardziej urozmaicone potrawy niż tradycyjni mięsożercy. Jeśli więc masz ochotę na nowe, zaskakujące smaki koniecznie przygotuj omlet wegetariański. Weź patelnię, jajka, ulubione składniki i… do dzieła!

Dla kogo?

Wegetariański omlet to potrawa idealna dla osób ceniących sobie szybkie, łatwe, ale nietuzinkowe w smaku potrawy. Jego wyjątkowy smak pokochają również wszyscy miłośnicy śniadań bazujących na jajkach.

Na jaką okazję?

Oczywiście na pyszne śniadanie, spędzane w rodzinnym gronie. Po omlet wegetariański chętnie sięgną zarówno dorośli jak i ci młodsi domownicy. Można go doprawić do smaku ulubionym sosem np. keczupem.

Czy wiesz, że?

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru. Na nasz kontynent trafiły w połowie XVI wieku dzięki hiszpańskim żeglarzom, a wielu Europejczyków uważało je za silnie trujące, dlatego przez kolejne stulecia pomidory uprawiano w ogrodach jedynie w celach dekoracyjnych.

Dla urozmaicenia:

Przepis na omlet wegetariański można dowolnie modyfikować, dodając ulubione przyprawy, warzywa lub zmieniając ich proporcje. Warto wypróbować omlet z dodatkiem podsmażonych na patelni pieczarek, kawałkami jarmużu, listkami szpinaku, kukurydzą, fasolką, a nawet różyczkami brokułów. Życzymy smacznego!